DANKJEWEL voor al die mooie reviews onder de boekpromotie op FaceBook...               

Recensie BezetenBoeken.nl


deMENSie is een boek dat je recht in je hart raakt. Geen moeilijke woorden of ingewikkelde theorieën, Dianca beschrijft in gewone taal wat het inhoudt als je vader lijdt aan dementie. Ze beschrijft op pure wijze hoe ze gaandeweg ontdekt wat de beste manier van omgaan met haar vader is. Hoe moeilijk dingen zijn als toe te moeten geven dat het thuis écht niet meer gaat, op zoek gaan naar een goed verzorgingstehuis voor je vader, de zorg uit handen geven en niet te vergeten; de zorg die niet wordt gegeven en hoe daarmee om te gaan. 

De ondertitel ‘Een boek met praktische tips, die ik eerder had willen weten’ geeft dan ook precies weer waar dit boek over gaat. Door haar eigen zoektocht geeft Dianca de lezer van dit boek tips die zeer bruikbaar zijn in de praktijk. Daarnaast is het verhaal gewoon mooi om te lezen. De liefde voor haar vader, zoveel hulp die ze wil bieden, de regeltjes in de zorg, Dianca heeft het allemaal verwerkt in dit mooie, leesbare boek. Een aanrader voor iedereen, al of niet werkend in de zorg. Het is een handvat voor mensen die te maken hebben met de ziekte dementie in hun omgeving. 

Geschreven door Nancy Walburg
BezetenBoeken.nl

Recensie Connies Boekkies

 
In dit verhaal bundelt de auteur haar eigen ervaringen, haar fouten, haar ontdekkingen. Omgaan met iemand met dementie is elke dag aanpassen, elke dag leren en zeker ook genieten van de momenten samen en zien hoe kleine dingen iemand gelukkig kunnen maken. Die kleine geluksmomenten maken de grote herinneringen voor later.

Het verhaal van Dianca is aan de ene kant een heel persoonlijk verhaal, ze put immers uit eigen ervaring, maar het is ook een verhaal vol herkenning en handvatten voor een ieder die met dementie van doen krijgt.  Het mooie van dit verhaal is dat zij haar zoektocht beschrijft naar een juiste omgang met haar vader. Dat zij er niet voor terugdeinst ook haar foute benadering te beschrijven. Zeker als je voor het eerst met dit ziektebeeld te maken krijgt weet je niet wat je te wachten staat en zal je moeten ontdekken wat voor jullie de juiste omgangsvorm zal zijn.  Er zijn geen hapklare antwoorden, ieder mens is uniek en zal op eigen wijze reageren. Daar in tegen is elk moment anders, zeker ook in de beleving van de persoon met dementie. 

Door de herkenbare momenten, uit het leven gegrepen, zal het een ieder aanspreken. Zowel mantelzorgers als professionals in de dementiezorg.

Deze recensie is geschreven door Conny  van ConniesBoekkies (https://conniesboekkies.wordpress.com)


Zie ook de reviews op Bol.com

DE NIEUWSBODE.nl

 (Gepubliceerd op maandag 12 december 2022)

Dianca gaat door met boeken verkopen                                       Foto:Lisa Schüssler


Dianca Schüssler heeft al € 5.000,- opgehaald met haar boek over dementie

 ma 12 dec, 10:05  · leestijd 1 minuut  Achtergrond

DEN DOLDER Dianca Schüssler uit Den Dolder heeft inmiddels 2500 exemplaren van haar gewilde boek deMENSie verkocht en daarmee € 5000,- opgehaald voor Alzheimer Nederland.

Dementie is een ziekte die tot veel verwarring en onzekerheid leidt. Hoe vertel je je vader dat hij op zijn 75ste niet meer naar zijn werk hoeft, omdat hij al tien jaar met pensioen is? Of dat hij zijn rijbewijs moet inleveren, omdat hij een gevaar op de weg is geworden?

WAARHEID ONTWIJKEN Dianca Schüssler leert steeds beter ‘de waarheid ontwijken’ en krijgt er een gelukkigere vader voor terug. In het ontroerende boek deMENSie vertelt ze over haar fouten en wat ze geleerd heeft. Ze legt uit over de breinkamers, een toevallige ontdekking die ook anderen helpt om een mooi gesprek te voeren. Het boek is ook een ode aan de zorgkanjers, die soms de strenge regels negeren om de zorg menselijker te maken.

MANTELZORGERS Dianca’s vader lijdt al ruim tien jaar aan de ziekte dementie. Het steekt haar dat een mensen met dementie niet altijd als een mens gezien worden. Het is dus niet voor niets dat ze haar boek de titel deMENSie heeft meegegeven. Dianca herkent zich in de mantelzorgers die ploeteren om hun naaste met liefde te omringen. Uit plichtsbesef en ook uit eerbied voor wie de naaste ooit was, leveren ze een deel van hun eigen vrijheid in. Ze heeft dit boek geschreven voor allen die hun naaste steeds minder begrijpen. Ze hoopt dat ze met dit boek, waarin ze haar eigen leerproces beschrijft, een beetje kan bijdragen aan herkenning. ,,Ik had destijds graag de ervaringen en de tips uit mijn eigen boek willen weten,’’ zegt ze daarover.

SCHRIJNENDE VERHALEN Nu het boek sinds kort te bestellen is ontvangt Dianca warme positieve reacties, maar ook schrijnende levensverhalen. Er is veel verdriet in Nederland als het gaat om de ziekte dementie. Dat is ook de reden dat ze haar boek kostendekkend uitgeeft. Ze doneert de schrijversopbrengst van € 2,- van elk verkocht boek, aan Alzheimer Nederland. Inmiddels heeft ze al 2500 boeken verkocht en € 5000,- opgehaald voor dit goede doel.

Geïnteresseerd? Het boek is te verkrijgen op www.demensie.nl en bij de boekhandel.